STANJE TRANSA

Kao što smo već razjasnili, osećanja su pokretač svakog našeg raspoloženja, razmišljanja i ponašanja. Ona se uvek javljaju kao telesna reakcija na primljene informacije.

Na osnovu našeg tumačenja tih osećanja, mi potom stvaramo percepcije, stavove, raspoloženja i reakcije. Mnogo puta ponovljene reakcije, vremenom za našu svest postanu automatske i ona na njih nema skoro nikakvog uticaja.

Svaki put kad na neku informaciju ili situaciju odreagujemo automatski, bez svesne kontrole, deluje nam kao da smo u transu, zar ne?

Tako nam deluje zato što mi tada i jesmo u transu. Vreme je da pojasnimo šta je trans.

   Šta je trans?

Trans je prirodna sposobnost našeg uma da se fokusira na samo jedan izvor informacija.

Ova naša prirodna sposobnost prosto nas čuva da ne poludimo. Evo dokaza za to.

Naša svest u svakom trenutku prima informacije putem svih naših pet čula, a to su vid, sluh, ukus, miris i dodir.

Ako ne bismo imali sposobnost transa, tj. fokusiranja na samo jedan izvor informacija, mi bismo u istom trenutku videli svaki detalj, čuli svaku reč i osetili svaki podsticaj oko sebe.

Pokušajte da to uradite sada. Rezultat je totalni haos u glavi i telu – čisto ludilo, zar ne?

U svakom trenutku našeg budnog stanja, a to znači i sada, dok čitate ove reči, sva vaša čula i dalje rade...

Vi čujete zvukove u svojoj blizini, osećate mekoću stolice na kojoj sedite, osećate toplinu i vlažnost sopstvenih dlanova, dodir cipela na nogama ako ih nosite ili vaše čarape, ...

Znači, u svakom trenutku vaša svest prima informacije putem svih pet čula, ali vi to niste primećivali sve dok vam ja to nisam spomenuo. Šta se dešava? Kako je to moguće?

Odgovor je jednostavan – vi ste u transu. Niko od vas nije se fokusirao na cipelu, sem onog koga žulja pa izaziva neprijatnu fizičku senzaciju. Svi drugi su izabrali da, čitajući ovaj tekst, „čulom vida“ u sopstvenoj internoj biblioteci, pronađu objašnjenje za moje reči.

Taj izbor izvora informacija – čula, kao i traženje objašnjenja za reči ili informacije koje posredstvom tog čula primate, zove se transderivaciona pretraga, odnosno trans.

   Kako izgleda trans?

To vam takođe govori da vi, fokusirajući se na bilo koje svoje čulo, potpuno spontano počinjete da tražite, pronalazite i pridajete značenje informacijama koje primate preko tog čula.

Da bi vam ovo bilo jasnije, obratite pažnju na ukus u svojim ustima, sad u ovom trenutku...

Šta se upravo desilo?

Prvo ste primetili ukus u sopstvenim ustima, kojeg do pre nekoliko sekudni uopšte niste bili svesni a potom ste sebi objasnili kakav je taj ukus.

Da li je on postojao i ranije? Naravno da jeste, postoji sve vreme, samo ste vi pre toga izabrali da se fokusirate na drugi izvor informacija, u ovom slučaju na svoje oči, čitanjem ovih reči, zar ne?

   Trans je naš saveznik

Dakle, sva naša čula sve vreme upijaju informacije. Sad kada to znate, možete početi svesno da koristite svoju prirodnu sposobnost brze promene fokusa na izvor informacija, odnosno transa. 

Kada počnete da koristite tu svoju sposobnost, držeći pažnju na jednom izvoru informacija, tad stvarate mogućnost da trans postane vaš saveznik.

Zašto saveznik? Pa zato što sve informacije u svojoj glavi samo vi obrađujete i tumačite. Nijednu situaciju u vašem životu niko sem vas ne definiše, ne tumači i samim tim ne etiketira. To radite isključivo vi u svojoj glavi.

Da li će nešto što vam se desilo biti tumačeno kao dobro, loše, prijatno ili ne, zavisi samo od vas. Vi ste taj koji to sebi definiše i tumači.

To je naša stalna interna komunikacija, koja vam verovatno nikada do sada nije objašnjena. 

   SVAKODNEVNI TRANS

Sve gorenavedeno samo je deo funkcija koje trans ima u našem životu. Pored toga, trans nam omogućava da naučene i dovoljno puta ponovljene reakcije automatski primenimo u datoj situaciji, bez svesnog analiziranja te situacije.

Takve automatske reakcije našoj svesti deluju spontano i „normalno“ te se ona njima ne bavi sve dok nam neke od njih ne zasmetaju. Međutim, kad poželimo da ih promenimo, otkrijemo da nam to ne polazi za rukom. Kako sad to, pitamo se. Evo objašnjenja.

   Da li sam u transu sad?

Svakodnevnim transom nazivamo sve one trenutke kad osoba ne pridaje važnost spoljnim dešavanjima nego je duboko koncentrisana na neko dešavanje unutar sebe.

Svaki put kada nešto čitate ili se zamislite i krenete na neko svoje unutrašnje putovanje, prateći tok svojih misli, vi prosto „odlutate“ van spoljnog sveta negde duboko unutar sebe.

Tada u svom oživljvanju ili proživljavanju nekog događaja ili ideje vi ostajete potpuno budni i imate punu kontrolu nad sobom, bez obzira na to što posmatraču sa strane delujete odsutno, kao da ste u „transu“ :)

Takvo stanje transa dešava se svakome od nas mnogo puta u toku dana, ali tome ne pridajemo nekog posebnog značaja. Svaki put kada spontano premestimo pažnju sa spoljnih čula (ono što vidimo, čujemo ili osećamo) i potražimo informaciju ili objašnjenje u sebi, automatski se prebacujemo u svoju unutrašnju svesnost, i to prebacivanje na unutra je stanje transa.

   Primeri transa

Najčešći primeri svakodnevnog transa su učenje, slušanje sagovornika, opisivanje prošlih događaja, gledanje omiljenog tv programa, maštanje, sanjarenje itd.

Na isti način mi spontano ulazimo u trans, odnosno zaranjamo unutar svog uma, svaki put i kada radimo svoj uobičajeni posao, zato što tada takođe zamišljamo i planiramo ili se sećamo i analiziramo.

Tada nam deluje kao da smo na tren negde odlutali, a onda, kad nas neko oslovi ili pozove, odmah prekidamo trans i opet smo potpuno fokusirani na spoljašnja dešavanja.

Ovo nedvosmisleno potvrđuje da je svakodnevni trans sve ono što radimo potpuno automatski, bez prethodnog svesnog evaluiranja. Svakodnevni trans posledica je višegodišnjeg kontnuiranog ponavljanja inicijalno naučenih reakcija na date informacije i situacije koje svakodnevno koristimo.

Da rezimiramo: Svaki naš trans, odnosno „automatska reakcija“, uvek je posledica naših prošlih iskustava. To pravilo važi, kako za „dobar trans“, tako i za „loš trans“.

U skladu sa tim, da bi se neka naša „automatska reakcija“ ili stav o nečemu promenili, potrebno je prvo uspostaviti emotivnu harmoniju, a to se postiže oslobađanjem nagomilanih loših (negativnih) osećanja u vezi sa time. Tek posle toga možemo intalirati nove, željene reakcije i bolje ponašanje.