NEGATIVNA (LOŠA) OSEĆANJA

Takozvana loša (negativna) osećanja su ona osećanja koja čine da se osećamo loše. Da budem još precizniji, ona koja nam ne dopuštaju da se osećamo dobro. Ona odvlače našu pažnju i prosto zahtevaju da ih osetimo, sprečavajući nas na taj način da radimo ono što želimo.

Negativna osećanja nazvana su tako zato što u nama izazivaju neprijatne telesne senzacije. Ona su uvek praćena nekim oblikom tenzije, nemira i nelagodnosti, oduzimaju nam jasnoću misli, moć koncentracije i ne dopuštaju smireno logičko razmišljanje.

Ovakva osećanja, koja su „autoriteti“ nazvali negativnim osećanjima, čine naš život nepodnošljivim sve dok ih ne prihvatimo i osetimo do kraja, te ih na taj način oslobodimo.

   Pritisak raste, ali ja trpim...

Ova poslednja karakteristika je ključna zato što otpor koji svesno pružamo takvim osećanjima jeste upravo ono što je najbolnije u vezi sa njima.

Kad su u pitanju ostala osećanja koja ne izazivaju nelagodnost, mi potpuno svesno dopuštamo sebi da ih prihvatimo, takva kakva jesu, osetimo ih u punoj snazi i samim tim iskažemo i oslobodimo.

Rezultat takvog našeg ponašanja jeste da takva osećanja traju kratko, završe svoj ciklus i povlače se, ustupajući mesto osećanju mira i unutrašnje harmonije.

Na primer, kad su u pitanju osećanje radosti, zadovoljstva, sreće, seksualnog uzbuđenja i sl, mi ne pružamo nikakav otpor, već ih, naprotiv, odmah prihvatamo i osećamo do kraja, bez ikakvog svesnog otpora.

No, bez obzira na to koliko nam se takva osećanja sviđala, ona traju kratko, upravo zato što smo ih odmah prihvatili i osetili baš takva kakva jesu – do kraja!

   Osetim do kraja & Osećam se dobro! 

Ovo nas dovodi do sledećeg zaključka: Osećanja koja odbijamo da prihvatimo ne nestaju iz našeg tela. Naprotiv, ona i dalje traju i gomilaju se u nama. Znači, sva osećanja koja ne prihvatamo i ne iskazujemo, nego pokušavamo da odbacimo i potisnemo, bez obzira na naše svesno tumačenje i snagu volje, sve jače guraju „iznutra“ da bismo ih osetili i iskazali.

Upravo zbog ove osobine naših osećanja, mi maksimalno osećamo snagu zakona „uzrok-posledica“. U skladu sa tim zakonom, mi ne možemo promeniti svoje stavove i reakcije u vezi sa nečim sve dok svoja osećanja u vezi sa tim držimo potisnuta i zarobljena u sebi.

Naša osećanja apsolutno uvek nadjačaju našu svest, logiku i snagu volje. Zato je izuzetno važno da svaki put kad osetimo neko „negativno osećanje“, dopustimo sebi da ga prihvatimo i osetimo do kraja, jer ga na taj način iskazujemo i ono se potpuno automatski vraća u ležište. Kao rezultat ovakvog pristupa, mi odmah osećamo puno fizičko i mentalno olakšanje - Osećamo se dobro!